Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polibky smrti vyvoleným kandidátům na prezidenta. Od Zemana

Rok do prezidentských voleb jakoby téměř uběhl. Na pomyslném jídelním lístku jsou už lahůdky, mezi kterými by volič měl vybírat. Tentokrát vařil sám šéfkuchař Miloš Zeman a nikoho k tomu ve své lánské kuchyni nepustil.

Je známo, že když někoho někam preferujeme, vždy to vyvolá úšklebek. Především k dané osobě. Protože ihned intuitivně hodnotíme hlavně doporučujícího, o němž už stejně máme nějaký úsudek. A když už o svém favoritu či favoritech hovoří, srovnáváme je zase jen s doporučovatelem. Asi budou stejní šíbři jako on. Takže nic moc v případě, že si politik v podhradí zrovna moc dobře nestojí. A že má Miloš Zeman v hitparádě sympatií obyvatelstva nějakých 35 procent, je statistický fakt. 

Tím pádem optika voličů se tomu doporučení okamžitě přizpůsobí. Je to poněkud nespravedlivé směrem k adeptům, kteří svým založením mohou překvapit, ale nemohou to dokázat, protože česká svobodná prezidentská volba není stvořena, ani nemůže být stvořena, k jednotnému naturelu národa. My, Češi, myslíme tak, jak se společně nikoliv vymanit z maléru, ale jak se jeden druhému za něco pomstít. A pomsta bude i už dohledná prezidentská volba, nyní notně živená některými samotnými adepty.

Když pominu známé tváře miliardáře Janečka, Babiše, nyní už i generála Pavla či odborářského bosse Středulu, nemohu se zbavit dojmu, že do finále volby se ještě dočkáme mnohých překvapení. Jen ne toho, že se do něj z výše uvedených důvodů probojují Vladimír Dlouhý, Alena Vitásková nebo právě Středula. 

Ekonom Dlouhý se už o to v minulosti pokusil a už to prý nikdy neudělá. Soudy vláčená Vitásková sice ve své kauze solárních elektráren byla nakonec obvinění zproštěna, ale do veřejného mínění či povědomosti žádnou výraznou stopu neudělala. A když se o to nyní bude snažit, což pochybuji, bude jen statistou v budoucím předvolebním divadle.

Stejně tak i věčný odborový elegán Středula, ,,táta všech pracujících", jehož monotónní rétorika bez emocí se hodí spíše do nějakého nočního pořadu o vážné hudbě. A generál Petr Pavel? Tady je potřeba si nyní představit dva vrchní velitele ozbrojených sil. V současné napjaté době, kdy eskaluje napětí mezi Ruskem a Ukrajinou si ,,smějící se bestie" Čech vybírá mezi Zemanem a Pavlem. Jako dva muže, kteří vydávají armádě rozkazy. 

Ve vší úctě k Zemanově zdravotnímu hendikepu, za který samozřejmě nemůže, se ani nelze zbavit dojmu šířeném zvláště médii, jak si od hradní svity půjčuje mobil a volá na generální štáb. Že prezidentovi jeho psyché už zase plně slouží, o tom taky není pochyb. Co si pak s generálním štábem bude v případě ohrožení povídat je věc druhá, přesto nejdůležitější. Měl by, či musel by, požehnat našim zbraním. Tedy vydat rozkaz k obraně či útoku. 

Že to za něj někdo vymyslí a prezident to jen z titulu úřadu posvětí? Tak to i bude, Miloš Zeman ani žádným vojákem není. A jsme u prestiže vrchního velitele. Na invalidním vozíku, o vodě, bez alkoholu, cigaret a zavedené umělé výživě. To je nynější obraz vrchního velitele, o kterém Miloš Zeman sám hovoří. Se smutkem v hlase, byť barveném ironií osudu. Ve chvíli ohrožení státu to ,,smějícím se bestiím" bude úplně jedno. Budou spíše vyhlížet rozhodného zdravého chlapa, který dá naději. 

A třeba právě v generálské uniformě a věku zkušeného vojáka s mezinárodní prestiží, jehož slovo něco znamená. Nestraním tím Petru Pavlovi, jen jsem si představil, jak armáda vnitřně reaguje na moment, kdy by k ohrožení státu došlo. I armáda jsou voliči zvíce několika desítek tisíc profesionálů. Tak si na jejich místě představte sami sebe, kdo jste na vojně byli. Velitel byl buď ideologický idiot nebo chlap, co si uměl říct u mužstva i o cigáro a věděl svoje. A vy s ním. Tomu se pak salutovalo i z velké z dálky....

Prezidentská volba už v žádné velké dálce přitom není. To vše jen popsáno pro představu, koho si zvolit na doby, kdy nám do smíchu už opravdu nebude. Slibovat z piedestalu ,,otce vlasti" pak jen krev, pot a slzy, musí mít už velkou churchillovskou společenskou váhu. Pro objektivnost mého blogu - takovou osobnost nechť si na český piedestal každý raději dosadí sám. 

 

 

Autor: Petr Štrompf | pondělí 7.2.2022 9:38 | karma článku: 34,88 | přečteno: 6790x
  • Další články autora

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma: 19,44 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Neutrální Rus na olympiádě? Stejná marnost, jako chtít utopit rybu

Na olympiádu v Paříži nebudou smět sportovci, kteří aktivně podporují válku nebo patří do ozbrojených složek, a reprezentační týmy. Kdo to ale skutečně zajistí?

26.12.2023 v 9:58 | Karma: 39,47 | Přečteno: 3579x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Putin musí zůstat u moci. Jinak Západ nevyhraje

Svět je po osmdesáti letech opět na rozcestí. Diktátoři cítí příležitost, jak utvořit nový světový řád podle jejich představ. Žádná svoboda, ani práva. Demokracie kopnutá do rozkroku teď musí přejít do útoku.

25.10.2023 v 18:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Buď debil, chovej se jak debil a budeš slavný debil

Svět médií se přetavil na pseudozábavu všeho druhu. Hlavně ta internetová nemají zábrany. Že je nová doba s novou generací? Ano, je. Bohudík i bohužel.

14.10.2023 v 15:10 | Karma: 14,93 | Přečteno: 410x | Diskuse

Petr Štrompf

Andor Šándor: Vím, že nic nevím

Zmíněného generála v záloze a bezpečnostního poradce zřejmě netřeba dlouze představovat. Proč taky, když je v médiích zmiňován dost často. Jeho vina to ale není.

21.9.2023 v 8:12 | Karma: 22,25 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik