Jsou demonstrace snad jen o počtu nespokojených?

5. 06. 2019 11:43:25
Lítají ta čísla teď všemi směry. Zaplněný Václavák, sto tisíc, sto dvacet tisíc...To tehdy proti Nečasově vládě protestovalo...Ach jo.

My, Češi, máme zvláštní vlastnost. Vědět víc než je samotná pravda a když něco pravda je, okamžitě ji zpochybňovat, protože chceme být chytřejší než skutečně chytří. Ti se většinou nepřou, protože vědí své a raději z horečných diskuzí odcházejí, protože stejně nikam nevedou. Zato pravda má taky jednu zvláštnost. Vyplave na povrch třeba až po letech a pak už nikoho moc nezajímá. Je to někdy i dobře – v době své aktuálnosti dovede i zabíjet. Příkladem může být Rumunsko, které pár dní po převratu popravilo svého tyrana Ceaucesca. A jedná tak dodnes – pro stejný problém, jako má v současnosti Andrej Babiš, vyšupačilo do vězení expremiéra Dragnea. To jen na okraj, co dovede pravda, které se my, Češi, tak bráníme, když zrovna nelze švejkovat.

Že máme dva tábory, z nichž jeden nesouhlasně demonstruje a druhý mu za to nadává, je už součást demokracie. Chtěli jsme ji, máme ji a nelíbí se nám. Protože nesnášíme názory druhých. Haškův Švejk dovedl udělat ze všeho blbinu a mocní si kvůli tomu bezmocně drbali hlavu. Proto se v tom románovém hrdinovi, jehož miluje celý svět, tak rádi shlížíme. Jenomže reálnost dneška nám taky nastavuje zrcadlo, nikoliv stránky světového literárního díla. V době prosperity, byť zatím ještě setrvačně pádící ke svému periodickému konci, každého brblala neposloucháme rádi. Chceme jít zrovna na pivo, nebo kamkoliv jinam a jen nás to zdržuje. A hlavně rezonuje v uších, protože kritika politických lumpáren se nás, části spokojených Čechů, netýká. Té druhé ano a proto brblají. Přemýšlí totiž o něco víc a už vůbec tohle politici nechtějí. Nechtěli to vlastně nikdy a nebudou to chtít opět. Ani ti, které ve volbách vytáhneme z koše, jež jsme tam předtím hodili. Protože opět bude platit, že náš národ s dvěma rozdělenými tábory už zůstane. Jen bič a pendrek dělají jeden tábor, ale ten poslušný a kafrající jen na tajňačku. Stačí si vzpomenout.

Takže veškeré blogerské příspěvky, kdo má či nemá pravdu, je jen výše uvedený naturel těch, kdo se nedovede ohlédnout zpátky. Kdo nechce vidět příští den v problému, který se ho zatím netýká. Kdo jen šermuje s čísly, která jsou stejně vesměs k ničemu, protože člověk svou náturu nemění. Mění se jen situace, které se přizpůsobí a dovede ji využít ve svůj prospěch. To je celý případ Andreje Babiše, jemuž jsme umožnili to, čemu se nyní brání. Tedy nařčení z politických lumpáren, ať už přiletí z Bruselu nebo z Horní Lhoty. Premiér v problémech dobře ví, že jeden tábor stojí při něm. A zrovna tak dobře ví, že ústava a prezident rovněž. Stačí vydržať.

Až sem jsme, my, Češi, došli. Ať už ve stotisícovém davu, nebo v karetním spolku. Protože bič a pendrek už nehrozí. Jen ztráta iluzí a tak radši zajdeme na to pivo. Politická kultura je dávno v čudu, právě proto, že se naturel člověka nemění. Jsou prostě sví, a mohou být i vulgární. To je ta změna situace, kterou však dovolily oba tábory, jež zavčasu nevzaly sprostého politika po hubě. Milion chvilek, spolek to protestní, jde s křížkem po funuse, protože kořen vzájemné společenské nevraživosti je už vrostlý hluboko. I to Babiš dobře ví, jen to neumí správně česky pojmenovat. Držet hubu a krok to ale není. Je to švejkovství, ve kterém se jednou, my Češi, utopíme i po Babišovi.

Autor: Petr Štrompf | středa 5.6.2019 11:43 | karma článku: 18.17 | přečteno: 768x

Další články blogera

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Štrompf

Neutrální Rus na olympiádě? Stejná marnost, jako chtít utopit rybu

Na olympiádu v Paříži nebudou smět sportovci, kteří aktivně podporují válku nebo patří do ozbrojených složek, a reprezentační týmy. Kdo to ale skutečně zajistí?

26.12.2023 v 9:58 | Karma článku: 39.42 | Přečteno: 3494 | Diskuse

Petr Štrompf

Putin musí zůstat u moci. Jinak Západ nevyhraje

Svět je po osmdesáti letech opět na rozcestí. Diktátoři cítí příležitost, jak utvořit nový světový řád podle jejich představ. Žádná svoboda, ani práva. Demokracie kopnutá do rozkroku teď musí přejít do útoku.

25.10.2023 v 18:30 | Karma článku: 16.43 | Přečteno: 423 | Diskuse

Petr Štrompf

Buď debil, chovej se jak debil a budeš slavný debil

Svět médií se přetavil na pseudozábavu všeho druhu. Hlavně ta internetová nemají zábrany. Že je nová doba s novou generací? Ano, je. Bohudík i bohužel.

14.10.2023 v 15:10 | Karma článku: 14.45 | Přečteno: 329 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 268 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.23 | Přečteno: 630 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 301 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1412

Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...