Je úplně jedno, jaká koalice vznikne. Předčasné volby budou stejně

Představte si jednání o koaliční vládě jako vztah dvou lidí, kteří se střídavě nenávidí a občas i pragmaticky myslí. Jenomže nic z toho nepřevládá a přitom mají zájem se vydat k oltáři.

Důvěru v manželství od kněze dostanou a už cestou od oltáře jeden po druhém zase vrhají pohledy plné blesků. Tak asi vypadají „námluvy“ Andreje Babiše s potenciálními koaličními partnery, které střídavě posílá do háje, nebo je opět vzývá na kus námluvní řeči. Na facku už je celá politika i se všemi jejími predátory - při debatách si podávají pravačku, přičemž v levé za zády pro jistotu schovávají pomyslnou kudlu.

No a tak opět podebatují vítěz voleb hnutí ANO, z jehož vítězství už zbylo pouhé torzo v podobě jejího lídra, které, když se zhroutí, zhyne spolu s ním i zmíněné hnutí. Tedy parta zaměstnanců, v jednom šiku za svým šéfem. Nic nedejte na případné žbrblání nespokojenců v poslaneckém klubu hnutí ANO. Nic nedejte ani na to, že s tím šéf Andrej Babiš nic nedělá – ani nemůže, protože ve skutečnosti už neví, kudy kam. Hradní doporučení obejmout se s Tomio Okamurou střízlivý mozek odmítá, ten pomstychtivý naopak chladnokrevně kalkuluje, jak vrátit diplomatický kopanec někomu, kdo jej před světem zesměšnil. Lhostejno, že tím celou českou politiku posílá do pekel - Miloši Zemanovi je už zřejmě všechno jedno. Paradoxně to lze s jistou dávkou tolerance pochopit. Okamurovci se totiž už vzájemně mlátí po hlavách, komunisté zase kvůli aktuálnímu dění v Sýrii posílají k čertu všechny ty, kteří s raketovým útokem souhlasili. Přes Andreje Babiše, tedy i hnutí ANO. Ten zase, jako vždy, svůj názor otočil jak na obrtlíku a nemá cenu se tím už ani zabývat.

Teď si jen stačí představit, jak asi budou do tohoto pátku další debaty o budoucí vládě vypadat. Nikdo už nikomu nebude věřit lautr nic. Jako že už zřejmě ani nevěřil. Nezmění to ani případná dohoda o čemkoliv – vztahy jsou natolik narušeny, že je nezpevní ani případná vyslovená důvěra. I politika je totiž o lidech a ti své názory mění. Tu k lepšímu, tu zase k horšímu. A nejen blbci, soudě podle páně prezidenta. Podle toho ale naše politika taky vypadá. Půl roku prázdnoty a jen samovláda někoho, kdo si jednoduše usurpoval moc a teď radostně maká. Proto bude případná koalice vypadat jako manželství dvou nenávistných lidí. Protože na sebe jednoduše zbyli, když si je nikdo jiný nevybral. Cesta k rozvodu začala už cestou od oltáře.

Autor: Petr Štrompf | úterý 17.4.2018 8:35 | karma článku: 28,47 | přečteno: 2318x
  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik