Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane vrchní, ještě jedno, prosím! Pak musím rychle odjet

Až dvě piva by si mohl dopřát řidič, který pak bez bázně a policejní hany může usednout za volant. Navrhují to občanští demokraté z hlásné trouby předsedy Petra Fialy.

Zvládají to prý bez problémů i jiné země, tak proč ne u nás? Venkoncem vzato, tato otázka není nic nového, přetřásala se i v minulosti a zkuste se nyní upamatovat, kdo s tím začal. Ódéeska to určitě nebyla. Přišli s tím pivovarníci sami, než začali vyrábět nealko pivo. Protože s tím nápadem tolerance alkoholu za volantem jednoduše neuspěli.

Takže se o to výše zmíněná politická partaj pokouší znovu a zkusme se na to dívat ryze českýma očima. Tedy bez hysterie nám tak vlastní, bez argumentů stylu „štvavé smyšlené kampaně“ některých politiků a bůhví čeho ještě, jen abychom zastřeli neschopnost něco bez emocí rozumně analyzovat. Sedněme si proto k pomyslnému pivku a podumejme, zda si ho dát k obědu, večeři nebo jen tak bez jídla, protože na něj máme obyčejnou chuť. Pak rovněž podumejme, zda z hospody v klidu dojet domů nebo třeba do další hospody. To už bychom mohli vědět, zda je volant jen prostředek k přesunu z místa na místo, nebo ventil osobních mindráků. Protože za volantem sedí jak normální člověk, tak idiot, kterého nezajímá vůbec nic a nikdo, natož Fialův nápad klidně před jízdou lehce popíjet.

A teď k argumentům. Jsou jimi policejní statistiky, které nelze zpochybnit. Nejčastější důvod dopravních nehod je v současnosti nepřiměřená rychlost. Alkohol v krvi až na třetím místě. Oběti nehod, zmrzačení nebo z vraku vozidla rovnou do rakve, jsou ale v obou případech. Jednoduše vzato, není v tom rozdíl a na pořadí příčin zrovna moc nezáleží. Dát si před jízdou jedno či dvě desetistupňová piva? Tady už záleží na povaze člověka. Jsou jistě mnozí, kteří by toleranci 0,2 promile uvítali a svou jízdu vnímali zodpovědně. Tedy v intencích dopravních předpisů a pak v klidu zaparkovat. Jsou ale i tací, kteří mají zcestnou představu o svém metabolismu – klidně si dám piva tři nebo čtyři a stejně nic nenadýchám. Povolení tolerance je pak krůčkem k tomu, že s pocitem krále silnic vystartuje k maléru, jak se tak obvykle děje. A to zrovna takový pseudoborec nemusí mít zrovna upito. V módě jsou už i drogy. Paradoxně takový zabiják a zakomplexovaný vybržďovač nehodu většinou bez úhony přežije. Jeho oběti někdy ne a jsou mezi nimi i malé děti.

Co může způsobit povolená tolerance při silničních kontrolách? Bohužel mnohé. Například to, že kontrolovaný řidič bude zpochybňovat přesnost i opakovaného měření. Měl jsem dvě piva a vám to ukazuje nejmíň čtyři! Odmítám policii navalit řidičák a jít domů pěšky! Příslušné instituce budou zavaleny stížnostmi, mnozí provinilci se budou klidně i soudit. Co je povoleno, neznamená, že mě za to budou trestat! Obrana těch, co zkusí naprosto všechno a vědí, že spor mohou i vyhrát. Zatím to nehrozí, protože žádná tolerance alkoholu za volantem neexistuje. Takže při silniční kontrole sklapnou a tím to taky končí.

Pohledem do zahraničí lze namítnout, že v zemích, kde si před jízdou pivko dát můžete, se nic moc tak strašného na silnicích neděje. Takže taky trochu statistiky. Třeba z Rakouska nebo Německa. Nejčastější příčiny dopravních nehod je nepřiměřený způsob jízdy. Nikoliv rychlost nebo alkohol. Laicky vzato, někdo silnici či dálnici šněruje, protože jeho periferní vnímání prostoru je klamné. Což je podle dopravních expertů horší než zběsilec s pedálem plynu na podlaze. Co se povolené míry alkoholu týče, zjištěná čísla jsou velmi nízká. Důvod je prostý – pít před jízdou raději ne. Němec či Rakušan prý mají po staletí zažitý smysl pro „ordnung“ čili pro pořádek a disciplínu. Jistě, najdou se i výjimky a taky jich někdy není málo. Ve srovnání s východoevropskými zeměmi jsou ale smutná čísla statistik na počet obyvatel mnohem menší. Z toho všeho plyne, že pokus ODS vrátit do diskuze výše zmiňovanou otázku, na kterou je už teď mnoho odpovědí, je zřejmě pouhým populismem. Budiž, každá partaj čas od času musí přijít s nějakým osvěžením a debata o alkoholu v jakémkoliv množství a příčin konzumace zaujme. Tak, pane Fialo, na zdraví a nechť rozum dál slouží.

Autor: Petr Štrompf | pátek 5.4.2019 9:15 | karma článku: 16,36 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma: 19,44 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Neutrální Rus na olympiádě? Stejná marnost, jako chtít utopit rybu

Na olympiádu v Paříži nebudou smět sportovci, kteří aktivně podporují válku nebo patří do ozbrojených složek, a reprezentační týmy. Kdo to ale skutečně zajistí?

26.12.2023 v 9:58 | Karma: 39,47 | Přečteno: 3579x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Putin musí zůstat u moci. Jinak Západ nevyhraje

Svět je po osmdesáti letech opět na rozcestí. Diktátoři cítí příležitost, jak utvořit nový světový řád podle jejich představ. Žádná svoboda, ani práva. Demokracie kopnutá do rozkroku teď musí přejít do útoku.

25.10.2023 v 18:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Buď debil, chovej se jak debil a budeš slavný debil

Svět médií se přetavil na pseudozábavu všeho druhu. Hlavně ta internetová nemají zábrany. Že je nová doba s novou generací? Ano, je. Bohudík i bohužel.

14.10.2023 v 15:10 | Karma: 14,93 | Přečteno: 410x | Diskuse

Petr Štrompf

Andor Šándor: Vím, že nic nevím

Zmíněného generála v záloze a bezpečnostního poradce zřejmě netřeba dlouze představovat. Proč taky, když je v médiích zmiňován dost často. Jeho vina to ale není.

21.9.2023 v 8:12 | Karma: 22,25 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik