Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osmačtyřicet hodin do přestřelky. Terčem pak bude nejen Babiš

Pátek 23. listopadu, devátá hodina ranní. Některý z poslanců do té doby moc dobře spát nebude, jiný aby si na inkriminovaný den raději nařídil budíka.

Spí a bude spát i nadále spánkem spravedlivých, protože jeho mínění jej vede k tomu, že hlasování o nedůvěře vládě Andrej Babiš nakonec ustojí. Protože jsou k tomu dobré důvody. Opozice si samozřejmě povede svou verzi, která ale při hlasování nezíská dostatečnou podporu. Sociální demokraté mají ve vládě své ministry, museli by podat demisi a veškeré jejich plány s plněním socdemprogramu by vzaly za své. Krom toho, že z ministerského postu se dobrovolně neodchází. Takže Jan Hamáček se svou svitou uspěje, komunisté jsou spolehliví v tom, že si chtějí užít poslední možnost podupávat na politickém výsluní, aniž by měli jakoukoliv rezortní odpovědnost. A to, že svými hlasy klidně podpoří premiéra v problémech? Omyl, komunisté tím drží nad vodou sami sebe. Tolik jedna alternativa sněmovního pátečního klání, kdo z koho.

Ta druhá je, že se stane nečekaná věc, byť se zase najde někdo, kdo bude hlásat do světa, že se dala očekávat. Vláda Andreje Babiše padne. Tudíž bude muset podat demisi a premiér ji tentokráte s úsměvem osobně doručí prezidentu Miloši Zemanovi na Hrad. Hlava státu určitě nepoužije svou kouzelnou hůlku, aby jí Babišovi ukázal, kde je u mikrofonu jeho místo. Expremiér Sobotka byl u té patálie poněkud v jiné situaci, stačí si na tu nepovedenou estrádu vzpomenout. Ale k věci: Miloš Zeman rovněž s úsměvem demisi vlády přijme a za čerstva Andreje Babiše pověří sestavením vlády nové. To všechno obyčejný občan ví dlouho dopředu, neboť oba zmínění pánové svou strategii v politické krizi hlásají téměř každodenně.

Kdo v příští vládě zasedne? Ať se nyní zdá, že do křesel rezortů spravovaných Hnutím ANO se vrátí původní ministři, může být vše jinak. Veletoče premiéra jsou taky každodenním strašákem i pro samotné Hnutí. Tato servisní organizace čítá lidi, kteří se do vysoké politiky dostali pod Babišovým jménem, nikoliv jejich vlastním. Do té doby byly neznámé osoby a jsou jimi doposud. Všechny opět zdatně překrývá Andrej Babiš. Proto ta firemní poslušnost při hlasování všeho druhu, neboť své Hnutí premiér řídí jako firmu. Může se ale stát, že úder na solar přijde od ČSSD. Jako protest proti Janu Hamáčkovi, který coby lídr partaje nevykazuje rozhodné postoje, ale úhybné manévry, které ve chvíli nejistoty futruje výhrůžkami o svém odstoupení z předsednického postu. Je tím už pro mnohé partajníky únavný a když tedy politický konec, tak ať to dlouho netrvá. Strana je už tak jako tak mrtvá, nemá program, voliče ani finance. Což může působit na potenciální přeběhlíky jako důvod podpořit opozici a poskytnout jí kýžené zbývající hlasy.

Dobře tedy, vláda bude vládnout v demisi, budou následovat složitá vyjednávání o nové sestavě tak dlouho, až se k dohodě stejně nedojde. Miloš Zeman bude pánem situace, v rukávu bude mít své figurky v podobě úřednické vlády a hle, rýsují se opět nové parlamentní volby. Což je paradoxně ideální stav pro Hrad. Jenomže ani ústava či jiné zákulisní alotrie nepočítají s možností, že v podhradí to může po celou době politických taškařic, povážlivě bublat. Kdo pozorně naslouchal davům demonstrantů při příležitosti oslav Listopadových událostí, dozvěděl se, že tím setkání nespokojené části národa nekončí. Náměstí budou opět naše, čas nás neotupí! vzkazovali na Hrad po Zemanově hlášce, že „horké hlavy časem ochladnou“. Podceňovat by to byla chyba. Protože je to právě Miloš Zeman, který má po ruce vždy nějakou invektivu na adresu kohokoliv a je zcela nemožné, že by se byť na krátkou dobu se svými odsudky odmlčel. Páteční devátá hodina ranní tak může být hodinou paradoxních změn, o kterých zatím nemá potuchy ani pomyslný Nostradamus. Zrovna tak jako kdysi soudruzi, kteří ještě dopoledne 17. listopadu 1989 plánovali své věčné časy.

Autor: Petr Štrompf | středa 21.11.2018 7:55 | karma článku: 17,82 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma: 19,44 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Neutrální Rus na olympiádě? Stejná marnost, jako chtít utopit rybu

Na olympiádu v Paříži nebudou smět sportovci, kteří aktivně podporují válku nebo patří do ozbrojených složek, a reprezentační týmy. Kdo to ale skutečně zajistí?

26.12.2023 v 9:58 | Karma: 39,47 | Přečteno: 3579x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Putin musí zůstat u moci. Jinak Západ nevyhraje

Svět je po osmdesáti letech opět na rozcestí. Diktátoři cítí příležitost, jak utvořit nový světový řád podle jejich představ. Žádná svoboda, ani práva. Demokracie kopnutá do rozkroku teď musí přejít do útoku.

25.10.2023 v 18:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Buď debil, chovej se jak debil a budeš slavný debil

Svět médií se přetavil na pseudozábavu všeho druhu. Hlavně ta internetová nemají zábrany. Že je nová doba s novou generací? Ano, je. Bohudík i bohužel.

14.10.2023 v 15:10 | Karma: 14,93 | Přečteno: 410x | Diskuse

Petr Štrompf

Andor Šándor: Vím, že nic nevím

Zmíněného generála v záloze a bezpečnostního poradce zřejmě netřeba dlouze představovat. Proč taky, když je v médiích zmiňován dost často. Jeho vina to ale není.

21.9.2023 v 8:12 | Karma: 22,25 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik