Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umělci a státní vyznamenání

Den vzniku samostatného československého státu, nota bene jeho stoleté existence, dává opět vzniknout diskuzím, kdo a proč by měl, či neměl, na Pražském hradě nastavit hruď na metál. Z rukou prezidenta samozřejmě.

Tedy z moci nevyšší, jak se na hlavu státu sluší a patří. Říjen je měsícem těchto oslav a zároveň i obdobím jejich kritik. Černým místem v terčovém kruhu je nyní hitmaker Michal David. Na něho, potažmo i na prezidenta Miloše Zemana, teď kritici pálí ze všech zbraní. To už prý lze vyznamenat i nějakou tu zasloužilou pornohvězdu.

Podívejme se na připravovanou událost, v níž samozřejmě nebudou chybět i osobnosti jiných společenských kalibrů, tak trochu s nadhledem. Michal David je produktem doby totality, která nebyla zrovna milá. A v té době se s ním zpívalo nonstop, žilo zrovna tak, leckomu lépe, jinému hůře. Že nebylo na výběr? Ale bylo. Kdykoliv se mohlo rádio vypnout, nebo se na televizi se zábavnými pořady, v nichž zpíval taky kde který Zlatý slavík, jednoduše nedívat a odejít do hospody. Zanadávat si. A ráno zase odejít makat. Nikdo nikomu nic moc nezáviděl, všichni jsme na tom byli tak nějak stejně. Tedy pokud člověk nebyl hitmaker či vůbec slavná osůbka. Paradoxně jsme jim jejich bouráky taky příliš nezáviděli, mít západní káru přece k popularitě patří. A znovu jsme žili non stop s rádiem i televizí a dalšími sobotními programovými úlety tehdejší doby.

Ta dnešní není o moc jiná. Ovšem s rozdílem, že televizních stanic je tolik, že na všechny běžný smrtelník nemá ani čas. Jistě ani chuť a stačí mu jich ke sledování pět až sedm. O počtu rádiových stanic ani nemluvě. Z nich k nám opět proniká Michal David a nehrál by se, kdyby o něho nebyl posluchačský zájem. Mnohá rádia jsou, jak známo, soukromým vlastnictvím. Takže výběr hudební nabídky podléhá i komerční úspěšnosti. A bude to třeba vykopávka všeho druhu, hlavně že se stanice udrží na orbitu veřejné obliby. Fajnšmekr sice skřípe zuby a lije si vosk do uší, když v prostoru zaburácí některá z Davidových písní. Mravokárci spínají ruce, když se dozvědí, že to bude právě tento zpěvák, co bude obtěžkán metálem za zásluhy. Proboha, za jaké!? bude se mu honit hlavou. Vždyť bavit lidi není zásluha, ale práce, za kterou je jistě bohatě odměněn! Písně odezní, budou jiné. A od někoho jiného! Taky si pak půjde pro metál? To pak vyznamenejme všechny zpěváky a třeba jenom podle velké kostry! Miloš Zeman nechť se pak umetáluje.

Zmíněný nadhled má, krom výše uvedeného, jeden důležitý aspekt. Za týden dva si na toto hradní dekorování nikdo ani nevzpomene. Budeme zase vstávat do rachoty, poslouchat třeba i rádio a kdo nám zrovna z něj zazpívá, vnímáme jako pouhou kulisu v mlhavém tichu podzimního rána. Kdo si dnes vzpomene na humbuk kolem hradního dekorování třeba Daniela Hůlky nebo Heleny Vondráčkové? A že taky stáli vedle osobností z oblasti vědy a techniky. Co ony chytré hlavy na to?

Je to volba prezidenta, koho vyznamená, odpovídají skromně. V jejich hlasu nezní sebemenší náznak ironie. Protože je jim to jedno. Svou odevzdanost pro lidstvo totiž nedělali kvůli metálu. Ani kvůli Miloši Zemanovi. Navíc mají právo vyznamenání i odmítnout. Proč by to ale dělali, když v jejich, například vědecké profesi, to je doklad toho, že svět bude o něco bohatší. A po mnoho dalších generací, které třeba už rakovina neporazí. Při tom všem současném humbuku si na vedle stojícího Michala Davida, Daniela Hůlku či Helenu Vondráčkovou dotyčný vědec, opět ponořen jen do své práce,  pak ani nevzpomene. Svět se tak točí dál, prezidenti i zpěváci přicházejí a odcházejí. Jak na Pražský hrad, tak i z jeho říjnové ceremonie. A my zase jako obvykle hezky do rachoty. V příštím výročí založení samostatného státu si můžeme naše postesky zase zopakovat. Ve století Zlatých slavíků to moc nešlo. V nikoliv zlaté kleci jste mohli být místo nich.

 

Autor: Petr Štrompf | středa 10.10.2018 8:30 | karma článku: 15,34 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma: 19,44 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Neutrální Rus na olympiádě? Stejná marnost, jako chtít utopit rybu

Na olympiádu v Paříži nebudou smět sportovci, kteří aktivně podporují válku nebo patří do ozbrojených složek, a reprezentační týmy. Kdo to ale skutečně zajistí?

26.12.2023 v 9:58 | Karma: 39,47 | Přečteno: 3579x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Putin musí zůstat u moci. Jinak Západ nevyhraje

Svět je po osmdesáti letech opět na rozcestí. Diktátoři cítí příležitost, jak utvořit nový světový řád podle jejich představ. Žádná svoboda, ani práva. Demokracie kopnutá do rozkroku teď musí přejít do útoku.

25.10.2023 v 18:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Buď debil, chovej se jak debil a budeš slavný debil

Svět médií se přetavil na pseudozábavu všeho druhu. Hlavně ta internetová nemají zábrany. Že je nová doba s novou generací? Ano, je. Bohudík i bohužel.

14.10.2023 v 15:10 | Karma: 14,93 | Přečteno: 410x | Diskuse

Petr Štrompf

Andor Šándor: Vím, že nic nevím

Zmíněného generála v záloze a bezpečnostního poradce zřejmě netřeba dlouze představovat. Proč taky, když je v médiích zmiňován dost často. Jeho vina to ale není.

21.9.2023 v 8:12 | Karma: 22,25 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik