Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem mluvčí prezidenta. Někdy i veřejné plivátko

Chce to mít fištróna od přírody, od škol příslušné vzdělání, hlad po vědomostech a prezidentovu důvěru, že jako jeho tiskový mluvčí budu vždy, takříkajíc, splachovací.

Nebo přinejmenším fackovacím panákem, když se právě prezident moc nepovede. Jestli se moc nepovede ani tiskový mluvčí a prezident to nerozezná, nebo je něco jiného osobně spojuje, pak se nelze divit, že kritika všeho druhu rovnou padá pod hradní stůl. Kritiku totiž takoví hradní exponenti nesnesou, nota bene už jen z falešného pocitu vlastní neomylnosti.

Zkuste se vžít do role prezidentova mluvčího. Z ničehož nic vám zazvoní telefon, že hlava státu potřebuje právě vás. Což může dotyčného člověka potěšit ale i vyděsit, jak se nové profesní role asi zhostí? Nutně nemusíte být třeba ani novinář, abyste zúročili dosavadní zkušenosti a hrdě hájili názory svého šéfa. Lhostejno, zda jste muž nebo žena – mluvčí má především roli nárazníku, což vám ale předtím raději nikdo neřekne. Avšak už po první vypjaté situaci zjistíte, že tlumočení názoru vašeho nadřízeného není jen tak. Dopad vašich slov má jednu podmínku – tón, jakým je sdělíte. A první mazec na vaši hlavu může být na světě. Z pomyslného nárazníku se zároveň stává i veřejné plivátko, zejména když vám podhradí nemůže přijít na jméno.

A jsme u toho – prezidentští mluvčí minulosti, ještě než některá jména zmizela zároveň se svým šéfem. Buď do zahraničích služeb nebo do úplného zapomnění. Záleží jen, jak se vám šéf za vaše služby odmění. Například Michal Žantovský, druhý mluvčí Václava Havla. Tím prvním byl Ladislav Špaček. Známý to estét a veskrze jemnocitný chlap. O etiketě vydává knihy a slušňákem zůstal dodnes. Jeho nástupce Michal Žantovský pak vykonával diplomatické služby. Jinými slovy nekontroverzní chlapíci, co si své osobní názory na politické dění nechávali pro sebe. Právě to by měla být hlavní podstata funkce mluvčího kohokoliv.

Dosavadní hradní pán má mluvčího, který to ale nedělá. Proč? Protože to má zřejmě dovoleno, jinak by už dávno vyletěl. Neviňme proto z toho pouze Jiřího Ovčáčka, ale jeho ochránce Miloše Zemana. Jenomže by to bylo zbytečné, neboť Miloš Zeman je povznesen nad jakoukoliv kritiku veřejnosti, zejména týká-li se jeho hradní svity. Je to možná i chytristika jeho samého – odklání se tak zájem o jiné, mnohem důležitější věci, a tak funkci mluvčího „povýšil“ už jen na veřejné plivátko.

Kdo neví, co plivátko je, pak je to nádoba s desinfekčním roztokem. Spolehněte se, že bacil kritiky je pak v té nádobě okamžitě zničen, nákaza hradní svitě v podobě zamyšlení se nad situací, vskutku nehrozí. To proto, že kontroverze je pravděpodobně základní potřebou komunikace s veřejností, protože už jen obyčejná noblesa je dosavadní hradní partě poněkud pro smích. Hradní pán je přeci ve službách dolních deseti milionů! A tam dole mají radši tlačenku s cibulí než vzletné řečičky zámeckých pánů. Tak se podle toho chovejme, to je teď naše etiketa.

Že politika jako taková silně zhrubla, lze lehce dokázat na mnoha příkladech. Výčet je však zbytečný, jde tady o něco jiného. Především o hlavu státu, která bude viset na zdi ve školách, státních institucích a vůbec všude tam, kde si obraz prezidenta republiky pověsit chtějí. K ní budeme po druhém kole volby vzhlížet s nadějí na změnu. Jakou vlastně, je další věc, neboť naše tužby jsou taky rozdílné. Řešit ale znovu, zda mluvčí prezidenta má právo něco hodnotit či přímo napadnout, je pak v daném smyslu slova jedinou pravdivou odpovědí, že se žádná změna konat nebude. Jen té cibule bude na tom talíři zase o něco víc. V opačném případě? Na to se zeptejme tiskového mluvčího. Třeba taky bude i s prezidentem nový.

 

Autor: Petr Štrompf | pátek 19.1.2018 8:05 | karma článku: 10,12 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma: 19,44 | Přečteno: 558x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Neutrální Rus na olympiádě? Stejná marnost, jako chtít utopit rybu

Na olympiádu v Paříži nebudou smět sportovci, kteří aktivně podporují válku nebo patří do ozbrojených složek, a reprezentační týmy. Kdo to ale skutečně zajistí?

26.12.2023 v 9:58 | Karma: 39,47 | Přečteno: 3579x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Putin musí zůstat u moci. Jinak Západ nevyhraje

Svět je po osmdesáti letech opět na rozcestí. Diktátoři cítí příležitost, jak utvořit nový světový řád podle jejich představ. Žádná svoboda, ani práva. Demokracie kopnutá do rozkroku teď musí přejít do útoku.

25.10.2023 v 18:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Petr Štrompf

Buď debil, chovej se jak debil a budeš slavný debil

Svět médií se přetavil na pseudozábavu všeho druhu. Hlavně ta internetová nemají zábrany. Že je nová doba s novou generací? Ano, je. Bohudík i bohužel.

14.10.2023 v 15:10 | Karma: 14,93 | Přečteno: 410x | Diskuse

Petr Štrompf

Andor Šándor: Vím, že nic nevím

Zmíněného generála v záloze a bezpečnostního poradce zřejmě netřeba dlouze představovat. Proč taky, když je v médiích zmiňován dost často. Jeho vina to ale není.

21.9.2023 v 8:12 | Karma: 22,25 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 301
  • Celková karma 19,44
  • Průměrná čtenost 1412x
Novinář a spisovatel, publikováno sedm knižních titulů. Autor řady písňových textů a vlastních pohádek s povolením je svým vnukům vyprávět. Zejména tu O opilém krtečkovi. 

Autorova poslední kniha je román z vězeňského prostředí s názvem Kulku neuslyšíš.  Román popisuje příběh studenta práv ve výkonu trestu.

Seznam rubrik